Harmonie Door Communicatie: Relatieadvies
Harmonie Door Communicatie: Relatieadvies
Blog Article
Communicatie Relatie Verbeteren
Als je samen komt gaan we opzoek naar een gezamenlijk doel waaraan je samen gaat werken. De counsellor is onpartijdig om zo een veilige omgeving te creëren. Wanneer jullie besluiten om ieder afzonderlijk te komen voor gesprekken hanteren wij ten alle tijden geheimhoudingsplicht. Vul het formulier in en wij nemen snel persoonlijk contact met u op voor een nadere uitleg en om uw persoonlijke vragen te beantwoorden.
Niemand anders krijgt toegang tot deze gegevens. U zult ook geen ongewenste emails ontvangen.
Liefde Versterken: Communicatieve Bruggen Bouwen
Gek hoe dat werkt: als je nog maar kort bij elkaar bent, denk je helemaal niet na over de manier waarop je met elkaar praat. Dat gaat gewoon zo. Tuurlijk ontstaat er wel eens een misverstand, maar dat los je dan zo weer op. Maar hoe langer je bij elkaar bent, hoe gemakkelijker er ruis ontstaat.
In haar praktijk heeft ze talloze stellen ontmoet, dus ze weet waar ze het over heeft. Echt met elkaar in gesprek gaan, schiet er na jaren samenzijn vaak bij in. Grappig eigenlijk, zegt ze, want als mensen verder van ons afstaan (collega’s, buren, mensen die je voor het eerst ontmoet) doen we erg ons best om communicatieve vaardigheden toe te passen.
Blijven praten is het belangrijkste advies van Nynke. Maar ja, da’s gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe voer je een goed, constructief gesprek? Tijdelijk 10,- korting met code TANTRA10 Voel je lichter, vrijer én levenslustiger Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam Ook als je elkaar al járen kent, kun je niet in elkaars hoofd kijken.
Met andere woorden: zodra je aannames gaat doen, gaat het vaak mis. Dan ontstaan misverstanden en gaat jouw interpretatie van het gedrag van je partner in je hoofd een heel eigen leven leiden. Stel dus open vragen, of check of wat jij denkt klopt (‘Ik heb het gevoel dat je boos op me bent omdat ik vandaag zo druk was, klopt dat?’).
Liefde Versterken: Communicatieve Bruggen Bouwen
We denken dat de ander wel weet wat we van hem of haar willen. Helaas, dat is niet altijd zo. Nynke: ‘Als je goed wilt communiceren, kan het helpen om als zender te vertellen wat je verwacht van de ontvanger. (…) Soms heb je juist nodig dat je partner je helpt en probleemoplossend te werk gaat, maar op andere momenten wil je gewoon even steun.’ Het cliché wil dat liefdespartners samen één zijn, maar jullie zijn uiteindelijk toch echt twee verschillende mensen.
Verwacht dus niet dat jullie het overal over eens zullen worden. ‘Kom je in zo’n situatie waarin jij en je partner verschillen van inzicht of een andere mening hebben, probeer dan eens de volgende zin uit te spreken: ‘Let’s agree to disagree.’ Laten we het erover eens zijn dat we het oneens zijn.’ Klinkt een beetje streng, maar het is wel een belangrijke tip.
Want je partner, die is er toch wel, en die kent je van haver tot gort. Trap niet in die valkuil, zegt Nynke. ‘Wees de beste, meest liefdevolle persoon bij je partner. Juist wanneer de spanningen oplopen.’ Want: op termijn zijn conflicten, als ze heel talrijk worden, niet goed voor je relatie.
Weer goed met elkaar leren communiceren, zonder ruzie en zonder verwijten: dat zou een hoop relatieproblemen oplossen, denkt psycholoog Jean-Pierre van de Ven die al vele jaren stellen begeleidt als relatietherapeut. Daarom: 3 tips om helder met elkaar te communiceren. Het idee van helder communiceren, zegt relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven, is ruimte scheppen voor een ander om zijn of haar ideeën naar voren te brengen.
Communicatie Tips Voor Een Harmonieuze Relatie
Je komt samen tot iets nieuws, tot een oplossing of een nieuw plan dat je geen van beiden alleen had kunnen bedenken. Dat houdt in: zeggen wat je wilt, wat je wenst, zonder je geliefde een opdracht te geven. ‘Ik wil dat je ophoudt met zeuren’ is een wens, ja – maar ook een bevel.
Wil je ook weleens wat zeggen in plaats van steeds maar weer te moeten luisteren? Zeg dan dat je er behoefte aan hebt om gehoord te worden. Geliefden spreken hun behoeften niet meer uit als ze hebben ervaren dat hun behoeften zelden of nooit worden ingewilligd door hun partner. In plaats daarvan gaan ze eisen stellen.
Als je zegt waaraan je behoefte hebt, bied je de ander de kans om deze te vervullen. Natuurlijk is het zuur als dat niet gebeurt, maar het zoet is des te groter als je geliefde wel ingaat op wat je zegt. Daar moet je hem of haar dan wel de kans toe bieden – door te zeggen wat je graag zou willen.
Effectief Communiceren: Een Relatie Verrijken
Dat is ook het enge aan je gevoel uitspreken. Misschien vindt je partner je wel een aansteller, of een watje. Maar wie zo denkt, mist de mogelijkheid om direct contact te hebben. Want contact is meestal het effect van het delen van je gevoel. Net als bij het uitspreken van behoeften is het zaak om bij het uitspreken van gevoel geen verwijten of commando’s te laten doorklinken.
Je kunt ook zeggen dat je vindt dat je geliefde te weinig fooi geeft, als je ziet dat ze vergeet om wat extra geld neer te leggen. Een specifieke observatie heeft minder snel het karakter van een conclusie over iemands karakter dan een algemene opmerking. Probeer ook concreet te zijn bij het uitspreken van je gevoelens of behoeften als je beter wilt communiceren met je partner.
‘Ik wil op donderdagavond gaan stappen met de jongens’ is al een stuk duidelijker. Beter communiceren met je partner is uitnodigend en niet dwingend. Het laat zich verrassen en wil niet controleren. Het gaat over liefde, niet over gelijk krijgen. Ontaardt ieder gesprek met je geliefde in ruzie? Heb je het gevoel dat hij of zij nooit naar je luistert? Hoe kun je weer op een goede manier met elkaar leren praten? .
Liefde En Communicatie: Samen Groeien
Iedereen uit ook wel eens zijn of haar ongenoegen. En dat mag, mits je het op een respectvolle manier doet en open communiceert over het onderliggende probleem. Grijp je echter naar andere vormen van communicatie – vormen waarin respect wellicht ontbreekt – dan sta je voor hetere vuren. Je uit bijvoorbeeld constant kritiek zodra je partner iets fout doet.
Je wil de relatie met je partner gezond houden, of herstellen. Terugbrengen naar de staat waarin jullie elkaar respecteren. Onvoorwaardelijk, eerlijk en open. Als dat is wat je wil, elimineer dan de volgende 4 negatieve communicatiestijlen uit jullie dagelijkse omgang. Uit je telkens kritiek op je partner, dan bekritiseer je in feite zijn of haar persoonlijkheid.
Volgens Gottman is het verstandig om na te gaan waarom je dit doet — “Waarom vind je het nodig om stevige kritiek te gebruiken?” Het heeft namelijk vrij weinig zin om je te focussen op wat je partner fout doet. Hij of zij zal jouw kritiek enkel als een persoonlijke aanval zien en het als kwetsend ervaren.
communicatie in relatie verbeteren Report this page